Friday, September 6, 2013

Nyum Nyum Fish Pie

Dah lama nak buat fish pie kat Mirza, tapi tak pernah nak terbuat.. hari ni dah tak tau nak masak apa untuk dinner Mirza, so last-last Mak buat je laa fish pie, senang je, prep time dalam 15mins gitu, cooking time dalam 45mins.


Fish Pie (suitable for 10mo and above)



Bahan-bahan
Potato (rebus sampai empuk)
Ikan (sepatutnya guna ikan isi putih, tapi kat rumah ni sekarang cuma ada salmon, so saya guna salmon je) 
Carrot - dadu kecil
Cauliflower
Broccoli
Mushroom
Celery - hiris halus
Bawang merah - hiris halus
Bawang putih - hiris halus
Fresh Milk - saya guna susu kambing
Unsalted Butter
Cheese


Cara-cara
1) Panaskan periuk, masukkan butter, tumiskan bawang merah, bawang putih, celery sampai wangi dan layu.
2) Masukkan mushroom, kacau-kacau masak sampai mushroom layu.
3) Masukkan sayuran, kemudian masukkan ikan yang di potong kecil/dadu. kacau sebentar.
4) Masukkan susu. biarkan sehingga mendidih. kemudian masukkan 1sudu besar tepung gandum, kacau kacau sebentar sampai kuah nampak pekat. Tutup api.
5) kentang dah yang siap direbus, dijadikan mashed potato. Lenyek kentang dengan unsalted butter dan
 grated cheese.
6) Dalam ramekin or bekas cupcake, lapiskan mashed potato di bahagian bawah, tekan padat-padat, then lapiskan pulak dengan kuah ikan, atas tu lapiskan dengan mashed potato.
7) Bakar 180c untuk 45mins

ps: kalau nak masak untuk 10mo, gantikan fresh milk dengan ebm or formula milk.

No comments:

Post a Comment