Banana + Avocado = Bananacado. Very yummy indeed. Ni kalau my DS makan ni boleh habis 2 mangkuk. Nak buat pun senang saje. Tak perlu masak-masak bagai. You need 1 ripe banana (tak kisah pisang jenis apa pun, cuma kalau pisang kecik kontot macam pisang mas guna la lebih dari 1) and 1 ripe avocado. Macam mana kita nak tau avocado tu ripe? Ripe avocado, kulit dia warna cokelat, bukan hijau ye, hijau tu maksudnya belum masak. Kemudian bila kita pegang, dia macam lembut bukan keras. Kalau dah terbeli yang belum masak, kita boleh peram dulu. Senang je masukkan dalam paperbag ala yang macam McD punya tu then biarkan beberapa hari sehingga masak. Or boleh masukkan dalam peti ais.
potong buah and just lenyek or blendkan
Tadaaa dah siap. Walaupun colour tak berapa nak cantik, tapi rasanya memang sedap!
My DS yang tak sabar nak makan :)
ps: Bananacado ni tak sesuai untuk dijadikan stock sebab dua dua buah ni cepat oxidized. Nanti warna dia jadi lagi gelap and tak cantik.
No comments:
Post a Comment