Thursday, June 20, 2013

Mee Suah with Homemade Chicken Ball with Pumpkim

Hari ni sekolah di sekitar Pasir Gudang di cutikan sebab IPU dah cecah 300+ since petang semalam. Teruk sungguh jerebu tahun ni, duduk dalam rumah pun boleh rasa pedih-pedih hidung. IPU for Pasir Gudang 11am tadi dah 323, tak ada tunjuk macam nak turun pun bacaan tu.. Semoga Allah turunkan hujan rahmat untuk bagi kurang jerebu ni. 

Disebabkan mak bercuti ganti hari ni. so lunch Mirza, rajin la sikit masa lain dari bubur or nasi lembik. Lagipun Mirza macam tak berapa ada selera nak makan nasi lembik sekarang. So today, I try to cook Mee Suah dengan chicken ball khas untuk anak kesayangan Mummy and Abi.



Chicken Ball with Pumpkin (Suitable for 8-10mo and above)

1/4 cup Isi Ayam (saya guna dada ayam organic)
3-4 Bawang merah or kalau guna bawang besar or holland guna separuh je
1/4 cup labu
1 tablespoon of tepung (saya guna unbleached plain flour)

Masukkan isi ayam,bawang and labu dalam food processor ataupun blender. Blendkan sampai halus, then masukkan tepung, blend lagi sekali sampai semua sebati. Bentukkan bulat-bulat dan masukkan dalam air or sup yang mendidih. Chicken ball akan timbul bila dah masak.

Mee Suah

1 gulung Mee Suah
1 ulas bawang merah, bawang putih dan halia (saya suka guna halia muda)
6oz of chicken stock (ikut suka)
Cauliflower, Broccoli, Zuchinni and Carrot (sayur pun ikut pilihan masing masing)
air secukupnya.

Masukkan bebawang, halia, sayuran dalam periuk dan tuangkan chicken stock dan tambah air secukupnya. Then rebus sampai sayur empuk and mendidih, masukkan chicken ball, tunggu sampai chicken ball timbul then masukkan mee suah, masak sampai kembang. 

ps: saya tak tumis kali ni, kalau nak tumis boleh jugak.

contoh gambar mee suah - ada tanda halal


No comments:

Post a Comment