Friday, June 14, 2013

Chicken Stock

Today in real life mak terajin sikit walaupun kurang sihat. Untuk bagi sihat sejahtera kembali, I decided to rebus some chicken for chicken stock..Ok mari kita tengok apa kah bahan bahan yang diperlukan.

Homemade Chicken Stock -- Suitable for 8mo, kalau ada letak sup bunjut or 4 sekawan 10mo

1 or 2 chicken carcass (rangka ayam). Saya guna organic chicken, nak guna ayam kampung pon boleh. Ikut preference masing masing. 

2 carrots (besar) potong besar besar

2 batang leeks - potong besar besar

3-4 batang celery - potong besar besar 

Bawang besar or Bawang Holland 1-2 biji - potong baji

Halia (I like to use halia muda) - potong besar

Bawang putih - tumbuk sikit

Air untuk rebus.



Cara-cara

Masukkan semua bahan dalam periuk besar or stock pot. Masukkan air, selalunya saya guna dalam 3litre air. Rebus semua. Mula-mula guna api kuat, bila dah didih kali pertama, slow kan api jadi api perlahan. biarkan reneh sampai 4 jam paling kurang or sampai isi ayam luruh dari tulang temulang hehe. Kalau before 4 jam air dah tinggal sikit, tambahkan air lagi. Kalau dah 4 jam, air macam dah kurang biarkan. The stock is ready to be use or frozen.





ps: if suka boleh letak kaki ayam. Kaki ayam banyak natural collagen tau, so tak perlu la beli collagen buatan bagai tu heheh.. Jangan marahh..Mak tak letak sebab tak makan..Rugi kan makk...

Info chicken stock :

Chicken stock ni sesuai buat bila anak or orang tersayang tengah sakit. It can help to build the immune for the body. Bila sakit, selalunya bakteria or virus akan menyerang protein, so we need to build up the protein in our body untuk bagi banyak so boleh lawan bakteria jahat itu. Lagipun bila dah rebus semua lama2, semua vitamin dari sayur and bebawang bagai tu dah serap masuk dalam sup, so bila anak tak sihat, kita bagi sup ni  pon dah ok walaupun hanya hirup kuah sebab semua vitamin dah ada dalam kuah.. Paham tak apa yang mak cuba cakap ni...

Chicken stock ni boleh guna untuk buat nasi ayam, based untuk sup, based utk buat kuah pasta ke, bihun ke, mee suah ke.. apa apa saja ikut creativity masing-masing

No comments:

Post a Comment