Saturday, June 29, 2013

Homemade Teething Rusk

Assalamualaikum and Hi dearie readers. Weekend saje la masa for me untuk upload post-post dalam blog ni, ampun jikalau rasa bosan tengok satu hari upload banyak-banyak post. Mungkin lepas UPSR nanti, free la sikit saya untuk buat post :) UPSR is less than 100 days, actually less dah 80days dah..uishh takutnya (cikgu je yang takut, anak murid sikit pon tak heran). and Mirza is teething again, gigi number 9. Bila time teething, Mirza will bite almost on everything including me. So untuk kurangkan rasa gatal gusi tu, I will bake some teething rusk for him. Easy homemade teething rusk



Teething Rusk (suitable for 8mo and above)

Roti (digelek)
Unsalted Butter
Kurma or Kismis Puree or any sweet puree
Roti buang kulit, then gelek guna rolling pin, kalau tak ada rolling pin, guna botol air boleh, gelas boleh. Asalkan bersih dan boleh menggelek. Kalau ada cookie cutter, boleh guna cookie cutter untuk terap pattern yang comel comel. Kalau tak. guna cara biasa je, potong or gulung. 


Bila roti dah leper, sapu unsalted butter, then sapu puree yang manis. Bakar dalam oven 180c untuk 30mins. Boleh di simpan untuk 3-4hari.




Sebelum masuk oven


Selepas masuk oven :)



Aksi budak gatal gusi.. makan sendiri (baby led weaning)



No comments:

Post a Comment